Positief opvoeden

SingleMama.nl

 
 

Positief opvoeden

Vijf basisprincipes van positief opvoeden

basisprincipes opvoeden

  1. Kinderen een veilige en stimulerende omgeving bieden
  2. Kinderen laten leren door positieve ondersteuning
  3. Realistische verwachtingen hebben van het kind
  4. Een aansprekende discipline hanteren
  5. Goed voor jezelf zorgen   

 

  • In de eerste plaats is het belangrijk dat een omgeving veiligheid biedt, zowel emotioneel ( beschikbaar zijn als ouder ) als fysiek ( gevaarlijke situaties voorkomen ). daarnaast is het belangrijk dat kinderen voldoende ruimte en stimulans krijgen om zich te ontwikkelen. Kinderen die lekker spelen vervelen zich niet en lopen minder kans gedragsproblemen te ontwikkelen.

 

  • Positieve aandacht en aanmoediging van ouders motiveren kinderen om nieuwe dingen te leren en hun vaardigheden verder te ontwikkelen. Als je als ouder waardering toont voor de dingen die kinderen goed doen is de kans groter dat het kind zich vaker zo zal gedragen.

 

  • Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Het is belangrijk dat je realistische verwachtingen hebt van je kinderen. Als je als ouder te veel van je kind verwacht of te vroeg bepaalde dingen eist , kunnen er problemen ontstaan. Verwacht niet dat je kind perfect is, ieder kind maakt fouten en doet dit meestal niet met opzet.

 

  • Een aansprekende en positieve discipline houdt in dat je als ouder snel reageert als je kind zich niet goed gedraagt, i.p.v. af te wachten of het gedrag vanzelf ophoudt. Het betekent ook dat je als ouder op een duidelijke manier instructies geeft aan kinderen over wat je van hen verwacht en welk gedrag je niet tolereert. Zo leert het kind wat de regels zijn en hoe hij zich hoort te gedragen.

 

  • Als ouder moet je niet teveel van jezelf verwachten, want ook ouders maken fouten. Wees dus niet te streng voor jezelf. Opvoeden is iets dat iedereen met vallen en opstaan leert. Het ouderschap is gemakkelijker als je als ouder goed voor jezelf zorgt. Wanneer ouders hun eigen behoeften vervullen, kunnen ze veel makkelijker geduldig, consequent en beschikbaar zijn voor hun kinderen.