Efficient huishouden

SingleMama.nl

 
 

Efficient huishouden

Een huishouden met kinderen is bijna altijd een chaos. Eindelijk is je huis helemaal aan kant en na een uur ziet het er alweer uit  alsof  je er nooit aan begonnen bent.

Opruimen

  • Dus berg al het speelgoed op in opbergkisten en zorg dat de kinderen weten waar wat thuis hoort. Voor jonge kinderen kan je plaatjes of fotos op de opbergdozen plakken van bijv. lego, auto's, poppen zo kunnen ook de kleintjes hun spullen gemakkelijk vinden en opruimen !
  • Geef alles een vaste plek in huis dan kan je veel vlugger opruimen je weet waar alles naar toe moet en hoeft hier niet meer over na te denken.
  • Berg spullen op zolder,kelder of in de schuur op in plastic opbergboxen. Er kunnen dan geen muizen bijkomen en waterschade en schimmel maken ook geen kans.
  • Laat de kinderen (als ze wat ouder zijn) meehelpen met het huishouden. Als ze bijv. hun speelgoed en kleding opgeruimd hebben kun je dit belonen met een sticker, een spelletje, computeren etc.
  • Haal de stofzuiger er pas aan het eind vd dag doorheen, er bestaat een grote kans dat wanneer je aan het begin vd dag gaat stofzuigen het s'avonds  nog eens over kan doen (kinderen knoeien de hele dag door)
 

Kleding

  • Kledingkast opruimen . Haal eerst alle kleding uit de kast. Hang en leg terug wat je geregeld draagt. Wat in elk geval weg kan doe je in een vuilniszak. de twijfelgevallen mogen niet terug in je kast geef ze weg of doe ze alsnog weg. Vouw je truien, t-shirts en andere kleding in de lengte, dan benut je de diepte vd kledingkast en zie je in een keer wat er in je kast ligt.
  • Gooi vieze kleding meteen in de wasmand en leer je kinderen dit aan.
Wil je meer tijd voor jezelf en kan je het permitteren; besteed het huishouden dan uit aan een schoonmaakster.

Organisatie van papieren

  • Ruim je papieren meteen op in een ordner. Uit onderzoek blijkt dat 75 % van de papieren en e-mails die je gekregen hebt ,nooit meer inkijkt. Dus weg ermee ! Gooi de enveloppen die je dagelijks krijgt niet op een grote stapel maar open ze direct en behandel ze ook, betaal je rekeningen op tijd en bewaar belangrijke papieren in een map.

 

  • Werk met lijstjes. Schrijf dingen op die je die dag moet doen. Ook handig is een maandkalender met een aantal kolommen met gezinsactiviteiten. In de linkerkolom staan de dagen en bovenaan de namen van de gezinsleden.Je kan dan bijv. invullen maandag heeft pietje voetbal dinsdag marietje ballet woensdag mama fitness etc.